IMG_9238

De jongens en meiden van River Guru Kajak leiden een chill leven. Elke middag sluiten ze af bij hun zwembad, pakken een paar colaatjes of biertjes en nemen de dag door. Wie heeft er een versnelling op een nieuwe manier gepakt? Wie had er vandaag een gave groep leerlingen? Welk feestje staat er vanavond op de planning? En wie moeten er weer vroeg op en zullen zo al wat slaap pakken?

Daar zitten wij dan, omdat ik zonodig een kajak-les wil. Dat is iets voor morgen, maar eerst komen de vrolijke Spanjaarden met nog veel meer tips! Zoeken we een plek te slapen? Dan moeten we vooral één (mini)dorpje verderop proberen bij Corral de Concilio. Zoeken we nog meer spectaculaire landschappen? Dan moeten we in de buurt nog naar Los Mallos de Riglos en Aguero. En dan moeten we later zeker ook naar de canyons van Rodellar. En zoeken we spookdorpen? Dan hebben ze niet alleen tips voor ons in de directe omgeving, maar ook meer oostwaarts, precies de kant waar we naartoe reizen. De Valle de La Solana. Ze kennen er zelfs mensen. Maar daarover meer in een volgende blog.

IMG_9170   IMG_9213

Het is een volgepropte dag, want na de spookdorpen in de ochtend (zie vorige blog), bestond de middag uit zwemmen in een prachtig uitgeslepen rivier en ons verwonderen over een dozijn gieren die hoog boven onze auto cirkelden. En dan bezoeken we ook nog de prachtig (af)gelegen dorpjes Aguero en Riglos, die ieder tegen enorm steile rotsen zijn geplakt, die ze hier “Mallos” noemen.

IMG_9231   IMG_9232

Ons B&B ‘El Corral de Concilio’ (‘de binnenplaats van Concilio’) is prachtig. Gerund en opgeknapt door een stel dat het plaatsje Concilio heeft gered. Bijna was het een spookdorp geworden (er woonde eerst alleen een ouder echtpaar), nu woont het stel er, is er een baby geboren en zijn er zelfs weer links en rechts buren komen wonen. Nog steeds wel een verschil met de dertiende eeuw, toen Concilio meer dan 1.000 inwoners telde! Maar na een verwoestende brand bleven slechts zes huizen staan. Ongeveer het aantal dat je nu kan zien staan als je de moeite neemt af te slaan naar Concilio.

IMG_9253

Concilio vanaf de doorgaande weg.

IMG_9233

‘El Corral de Concilio’ , de binnenplaats van Concilio.

Na een heerlijk diner en een rustige nacht wacht me een spectaculaire ochtend in een wilde rivier. De Río Gallego, die als ik er kajak nog helder en blauw is maar de volgende dag bruin door de regen blijkt te zijn geworden. Maar goed, dat wildwaterkajakken is hoe dan ook helemaal te gek, wat een actie en avontuur. En dan die uitzichten!

IMG_9209   IMG_9260

In de middag rijden we weer naar Aguero, maar ditmaal rijden we door waar de geasfalteerde weg ophoudt. We rijden door waar de onverharde weg steeds meer bulten en gaten krijgt. We rijden door waar we niet zeker weten hoe we precies door de bergen moeten manoeuvreren. Maar hebben Google Maps bij de hand en er staan gelukkig nog wat weggetjes op ingetekend.

IMG_9242    IMG_9249

We rijden door totdat we op een heuvel ‘spookdorp’ San Felices de Aguero zien. Maar de weg slaat hier de verkeerde kant op. Dan maar de auto parkeren en te voet verder. Na een stuk lopen, komen we dichterbij het dorp. Daar staat een soort kluizenaar ons op te wachten, die had ons natuurlijk al lang gehoord. De man blijkt toch best aardig en spraakzaam. Hij vertelt ons dat hij hier al zijn hele leven woont en leeft van de koeien. Hij raadt ons bovendien aan een nabijgelegen waterval te bezoeken. Goede tip! Maar als we de donkere luchten boven San Felices zien samenpakken, besluiten we na een korte wandeling toch liever terug te lopen om nog snel wat van het dorpje te zien. De foto’s spreken voor zich.

IMG_9235   IMG_9237

IMG_9247   IMG_9251

Net voor de storm, moe maar voldaan, na weer een dag vol avontuur, komen we ‘thuis’ in ons eigen spookdorp Concilio. Logisch dat dit geen echt spookdorp is, wat een prachtplek. Net ver genoeg van de doorgaande weg voor een geheel eigen beleving, maar aan de andere kant zijn alle toeristische trekpleisters binnen een kwartier bereikbaar. Maar dat er nog iemand in San Felices de Aguero woont, dat is wat moeilijker te begrijpen. Wie weet kan de kluizenaar die hier woont ook een klein pensionnetje beginnen, zodat mensen er achter kunnen komen wat deze afgelegen plek zo bijzonder maakt. Maar waarschijnlijk wil hij dat niet. Dus is een bezoekje alleen weggelegd voor avontuurlijk hikers, mountainbikers of gekken die met een huurautootje over de slechte kiezelwegen willen rijden…

One thought on “Concilio en San Felices de Aguero

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>