IMG_5622

Vanuit Perast zien we aan de overkant van de baai een klein dorpje in de bergen. ‘s Avonds brandt er een lichtje. Op sommige avonden schijnt de kerk mooi verlicht zijn. Dat moet Gornji Stoliv zijn. Volgens de receptioniste van ons hotel woont er nog één familie, die zich richt op de olijfoogst.

Gornji Stoliv is alleen te bereiken te voet, een grote uitdaging in deze continu aanwezige hitte. Aan de andere kant van de heuvel ligt echter nog een spookdorp, Gornja Lastva. (Gornji en Gornja betekenen ‘hooggelegen’, zo liggen Donji Stoliv en Donja Lastva lager, aan de zee).

Zo ver is het niet eens rijden vanaf de zee naar Gornja Lastva. De kronkelweg doet denken aan de weg naar Consonno, maar toen waren we langer onderweg. Toch lijkt het logisch dat het dorp grotendeels verlaten is. Beneden speelt zich het economische leven af, hier is niks. Het dorp is een vreemde mix van totaal vervallen ruïnes, recent verlaten panden en prima onderhouden huizen. Er wonen nog wat mensen, er komen stemmen uit één van de huizen.

IMG_5606   IMG_5621

Er staan elektriciteitsmasten, de paden (de auto parkeren we boven aan het dorp) zijn goed onderhouden. Maar er staan met name krotten. Terwijl we rondlopen klinkt achter de bergen, in de baai van Kotor, gedonder. De  lucht is donkergrijs, maar het blijft heet. In één van de huizen springt iets weg en hoor ik een deur bewegen. Een mens? Een dier? In een ander huis staat een lege fles drank op tafel.

IMG_5607   IMG_5609   IMG_5613

Als we onze broodjes eten in de spookachtige dorp zien we een kat. Even later schrikt Willemijn van een oude vrouw met een boerendoekje. Ze heeft de armen over elkaar en kijkt streng. Willemijn zwaait, maar de vrouw geeft geen krimp. We voelen ons hier niet welkom en het onweer nadert. Weg hier.

IMG_5610   IMG_5616

Toch is Gornja Lastva niet zo ongastvrij als het lijkt. We komen er later achter dat er een villa met zwembad te huur staat. De recensies zijn stuk voor stuk zeer positief. Op de foto’s zien we enkel beelden van de schitterende villa. Alsof het spookdorp erom heen niet bestaat. Wij weten wel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>