index

Niet in een krakkemikkige Dodge campervan, niet in een stevig huurcamperbusje, maar ditmaal in een prima huurautootje vervolgen we onze Spookdorpen-reis. We zijn geland op Bilbao airport, maar rijden direct door naar Pamplona. Bekend van de stierenren-feesten. Dat volksfeest heeft echter een paar weken geleden plaats gevonden, dit weekend staat in het teken van het aansteken van vele lichtjes. Duizenden kaarsjes en lampionnetjes verlichten de vestingwallen van Pamplona. Er zijn spelende kinderen, er zijn bandjes van flamenco tot keltisch (doedelzakken!) en er hangt vooral een mooie romantische sfeer.

IMG_9151   IMG_9146

De volgende dag verlaten we Pamplona en rijden we richting het oosten, langs de Spaanse uitlopers van de Pyreneeën. Hier komen we onze eerste Spaanse spookdorpen tegen. Tiermas ligt op de plek waar een gloednieuwe snelweg plots ophoudt en als klein weggetje naar beneden kronkelt. Een eveneens gloednieuwe asfaltweg leidt naar het verlaten dorpje, maar deze weg is nog afgesloten voor publiek. Is dit een toeristische attractie in wording? Van het dorp weten we dat de laatste authentieke bewoner pas in 1992 is vertrokken en dat er sindsdien al plannen zijn om het dorp nieuw leven in te blazen. In de jaren zeventig en tachtig woonden er met name alternatievelingen. De oorspronkelijke bewoners hadden het dorp grotendeels verlaten vanaf 1959, toen het de decennia daarvoor afgegraven reservoir van het stuwmeer werd gevuld met water. Tiermas kwam weliswaar niet onder water te staan, maar alle landbouwgrond was in één klap weg en daarmee de bestaansreden van het dorp.

IMG_9163   IMG_9167

Een paar minuten verderop ligt nog een vervallen dorpje, Escó. Hier nemen we wat foto’s, maar een echte stop wordt het niet. We weten dat er nog honderden spookdorpen op ons liggen te wachten, alleen al in de Pyreneeën. Tiermas, Esco, maar ook Sigües en Rueste zijn dorpjes die werden opgeofferd ten behoeve va een stuwmeer, en ook daar zijn nog tientallen voorbeelden van, alleen al in dit deel van Spanje.

Maar met een beetje zoeken zijn er ook spookdorpen te vinden door gewoon de onverharde weggetjes in te slaan. Laten we dat eerst eens proberen in een gebied dat ons is aangeraden door een mede-reiziger die we in Italië tegen waren gekomen. Een gebied dat toch al een walhalla is voor avonturiers. Een gebied met kaarsrechte rotsen en rondcirckelende gieren, met woeste rivieren en moeilijk bereikbare dorpjes aan verlaten weggetjes. Op naar Los Mallos.

 

 

Meer informatie, inclusief verhalen uit de oude doos:

http://lospueblosdeshabitados.blogspot.nl/2011/11/tiermas-zaragoza.html

http://lospueblosdeshabitados.blogspot.nl/2012/07/esco-zaragoza.html

http://www.deesco.org/ (ook de omslagfoto komt hiervandaan, andere foto’s zijn genomen in Pamplona of vanaf de doorgaande weg richting Escó)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>