We are the only one alive in this town
When everything is going down, we’re becoming ghosts as well – uit Ghostcity – Thomas Azier

Verlaten plekken staan al een tijdje onder de aandacht van fotografen en andere kunstenaars. De schoonheid van de plekken inspireert tot prachtige beelden en werken. Verlaten hotels, vervallen fabrieken, overwoekerde pretparken, op internet, in boekhandels en in galeries vind je de mooiste beelden.

Maar wat als er hele dorpen leeg staan? Dan is het verhaal erachter minstens zo interessant. Want wanneer en waarom zijn de dorpen verlaten? Hoe staat het dorp er nu bij, gebeurt er nog wat? En wat zijn de mogelijkheden in de toekomst?

   

Met onze Dodge Campervan en ander vervoer bezochten en bezoeken we van mei tot en met september 2015 tientallen spookdorpen in heel Europa. Eenmaal daar aangekomen lopen we rond, schieten we beelden, schrijven we onze ervaringen op en praten we met wie we ook tegen komen.

Waarom?

Voor mooie onderzoeksresultaten. We willen zoveel mogelijk weten over het verleden, heden en een mogelijke toekomst voor de dorpen. We zullen er over schrijven op deze blog, Maar ook op algemene reisblogs, life-style blogs en op wetenschappelijke en journalistieke websites. Er zullen artikelen in diverse reis- en geografische vaktijdschriften verschijnen. En wellicht in een landelijke krant. Als kers op de taart zal er begin 2016 een meeslepend boek verschijnen.

Voor nieuw bezoek en nieuw gebruik. Bezoek en gebruik door locals, maar ook door mede-reizigers, mede-schrjvers, mede-onderzoekers, mede-creatieven. Wie weet zijn er wel ondernemers en pioniers met ideeën voor deze leegstaande dorpen. Toerisme kan een belangrijke rol spelen in de toekomst van de spookdorpen.

Voor inspiratie dichterbij huis. Voor mensen die in Nederlandse ‘krimpgebieden’ wonen en werken. Want ook in Nederland dreigen in de komende decennia dorpen leeg komen te staan. Omdat van de oorspronkelijke bevolking niets meer overblijft. Omdat er al tijden geen voorzieningen meer zijn. Omdat andere dorpen en regio’s meer kansen bieden. Wat te doen met Nederlandse spookdorpen?

Suggesties voor bijzondere spookdorpen? Andere tips voor onderzoek? Ken je interessante boeken, artikelen, websites of personen die ons verder kunnen helpen? Of weet je juist een goed medium waar wij met onze verhalen terecht kunnen? Mail naar info@spookdorpen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>