Gewoon, omdat we naast al die verlaten plekken af en toe ook wel zin hebben in een feestje.

Maar ook omdat we gefascineerd zijn door volkse gebruiken en tradities. En omdat het interessant is hoe sommige afgelegen dorpjes helemaal niet zijn uitgestorven, maar levendiger zijn dan ooit. Vooral in de zomer.

Vaak heeft het te maken met lokale producten, zoals gulash, bessen of wijn. Of met een oude strijd tussen dorpen. Of met religie. Hoe dan ook, door de meest uiteenlopende redenen zijn de meest uiteenlopende volkse feesten ontstaan. We kennen het tomatengooien en stierenrennen in Spanje, maar welke andere feesten zijn er in Zuid-Europa te vinden?
Een reis langs volksfeesten in heel zuidelijk Europa. Tijdens onze reis langs spookdorpen parkeerden we onze campervan af en toe aan de rand van een feestend dorp en gingen mee in de gebruiken. Verwacht binnenkort hier verhalen over dorpen waar ze elkaar begooien met fruit, wijnvaten rollen of menselijke torens bouwen. En verwacht verhalen over Sziget en Sea Dance festivals en hoe de bezoekers van die festivals nog genieten van met folklore in muziek en theater.
Verwacht geen reeks artikelen of een boek, maar wel leuke bijzondere verhalen, zoals deze. En wie weet, bezoek je zelf ook nog een keertje zo’n bijzonder volksfeest in bijvoorbeeld Spanje, Italië of Roemenië.
Spookdorpen en Volksfeesten